fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 82 USD

Cijene nafte pale prema 82 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 82 USD, jer Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuju višak u snabdijevanju.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,11 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 80,33 USD.

Trgovce je zabrinulo upozorenje IEA-e da je tržište nafte još slabo snabdjeveno prema svim pokazateljima, ali da bi se uzlazni trend cijena mogao uskoro prekinuti.

Agencija smatra da će visoke cijene ponovo podstaći rast proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) naredne godine, na koju će otpadati oko 60 odsto prognoziranog rasta snabdijevanja iz nezavisnih proizvođača, za 1,9 miliona barela dnevno.

Glavni sekretar OPEC-a Mohammad Barkindo rekao je u utorak da u kartelu vide znake povećanja viška u snabdijevanju naftom od sljedećeg mjeseca, dodavši da će i OPEC i njegovi saveznici morati biti vrlo oprezni pri povećanju snabdijevana.

Kočnica cijenama bili su i novi talasi zaraze koronavirusom u Evropi, koji su natjerali neke vlade da ponovo uvedu ograničenja kako bi suzbili širenje virusa.

“Uticaj zaraze bio je do sada zanemariv”, rekao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM, ali prijeti opasnost eskalacije i ozbiljnog narušavanja nivoa mobilnosti u nadolazećim mjesecima.

Značajniji pad cijena spriječio je pad zaliha benzina u SAD-u u prošloj sedmici, 2,8 miliona barela, pokazao je prema navodima tržišnih izvora izvještaj API-a, objavljen u utorak.

Analitičari su očekivali da će pasti samo 600 hiljada barela.

Zalihe sirove nafte porasle su 655 hiljada barela, a analitičari su očekivali značajniji rast, za 1,4 miliona barela. Skromno su porasle i zalihe derivata, za 107 hiljada barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u utorak koštao 82,01 USD, što znači da je poskupio 1,11 USD u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...