fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 72 USD

Cijene nafte pale prema 72 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 USD, budući da je uragan Ida oslabio, ostavivši put obnovi ugašene proizvodnje u Meksičkom zalivu.

Na londonskom tržištu je cijena barela oslabila 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,44 USD. Nakratko je bila porasla na 73,69 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 68,65 USD, a nakratko je bila skočila na najviši nivo od 6. avgusta, od 69,64 USD.

Trgovci su pažljivo pratili kretanje uragana Ida, koji je stigao na obalu Meksičkog zaliva i krenuo prema unutrašnjosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da bi 12 sati nakon toga oslabio. Proizvođači su u očekivanju oluje gotovo u potpunosti obustavili proizvodnju, koja doseže 1,74 miliona bareela dnevno.

“Uragan Ida kratkoročno će diktirati cijene nafte. Ako oslabi i prouzrokuje manje razaranja nego što se očekuje, rast cijena nafte privremeno će oslabiti”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Cijene nafte pale su tako u očekivanju skorog oporavka proizvodnje, ali benzin je u SAD-u poskupio gotovo dva odsto budući da rafinerije ne rade zbog oluje ali i zbog nestanka struje i trgovci odmjeravaju mogućnost produženih prekida u snabdjevanju.

Na tržištima će ove sedmice pažljivo pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, na kojem će se razgovarati o planiranom povećanju snabdjevanja u ovom mjesecu za 400 hiljada barela dnevno.

Time bi se dodatno ublažilo rekordno rezanje snabndjevanja u prošloj godini radi prilagođavanja smanjenoj potražnji u pandemiji i podrške ekonomiji, podsjeća Reuters.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 71,48 USD, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije