fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 41 USD

Cijene nafte pale prema 41 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 USD, pritisnute širenjem zaraze koronavirusom i mogućom obnovom libijskog izvoza nakon višemjesečne blokade.

U Londonu je cijena barela u najaktivnijim ugovorima za isporuke u septembru pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,48 USD. U ugovorima za isporuke u avgustu oslabila je 43 centa, na 41,28 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 39,25 USD, prenosi Hina.

U fokusu trgovaca je Libija i moguća obnova izvoza koji je od januara gotovo potpuno blokiran zbog građanskog rata. Vodeći proizvođači trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju kako bi je prilagodili potražnji i podržali cijene.

“Bude li proizvodnja u Libiji zaista obnovljena, to će malo otežati posao OPEC+ jer je Libija prije zastoja crpila oko milion barela dnevno”, objasnili su u ING-u.

Dodatni pritisak cijenama stvaraju i novi slučajevi zaraze Covidom 19, posebno u saveznim državama na jugu i jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Pokušaje podizanja cijena ograničava sve veći strah od drugog ciklusa zaraze koronavirusom odnosno od nemogućnosti da se obuzda sadašnji val”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ulagači strahuju za potražnju i tražiće znakove o njenom oporavku u podacima o američkim zalihama.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 37,33 USD, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije