fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 40 USD

Cijene nafte pale prema 40 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 40 USD pod pritiskom rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 11 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,2 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 37,76 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je uzdrmao izvještaj američke vlade koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 1,4 miliona barela. Kakvu-takvu utjehu pružio je tek podatak o padu zaliha benzina, što je protumačeno kao znak jačanja potražnje.

Trgovci su bili zaokupljeni izvještajem, što se potvrdilo kroz nastavak pada cijena.

Tržišta muče i učestali novi slučajevi zaraze koronavirusom u nekim američkim državama. Australija je zabilježila najveći skok broja slučajeva u danu u posljednja dva mjeseca.

Ukoliko vlade ponovo uvedu stroge mjere suzbijanja virusa, to će zakočiti ekonomiju, a time i potražnju za naftom, pribojavaju se trgovci.

Negativne ekonomske posljedice pandemije jasno se ogledaju u novoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će svjetska ekonomija ove godine pasti 4,9 odsto. Još u aprilu MMF je predvidio pad od tri odsto.

Značajniji pad cijena koči smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača, prema dogovoru postignutom sredinom aprila.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice dogovorile su se da će u maju, junu i julu smanjiti snabdijevanje 9,7 miliona barela dnevno, a ulagači pokušavaju da utvrde jesu li spremne da produže sporazum na ostatak godine.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 38,17 USD, što znači da je pala 1,68 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije