fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale prema 106 USD

Cijene nafte pale prema 106 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 106 USD budući da trgovci i dalje strahuju za kinesku potražnju zbog strogih mjera suzbijanja novog talasa koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,41 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,17 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,82 USD nižoj cijeni, od 103,35 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci pažljivo prate novi talas koronavirusa u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu.

Peking svakodnevno prijavljuje desetine novih slučajeva zaraze i masovno testira stanovnike kako bi spriječio lockdown nalik onome u Šangaju tokom prošlog mjeseca. Restorani su u glavnom gradu zatvoreni, kao i neke gradske četvrti.

Zabrinutost za kinesku potražnju potisnula je u drugi plan raspravu u EU o embargu na rusku naftu, koja bi značila smanjeno snabdijevanje.

Očekuje se da će Evropska komisija rad na novom paketu sankcija Rusiji, koji bi uključivao i zabranu kupovine ruske nafte, završiti tokom dana. Unija je već uvela niz sankcija Moskvi i brojnim ruskim kompanijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Trgovci očekuju i sedmične izvještaje o zalihama i snabdijevanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Pet analitičara koje je anketirao Reuters u prosjeku očekuje da će izvještaji pokazati pad zaliha u prošloj sedmici za 1,2 miliona barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni u utorak nije objavila cijenu barela korpe nafte svojih članica zbog praznika u muslimanskom svijetu. Prošle srijede iznosila je 105,33 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije