fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale pod pritiskom sukoba SAD-Kina i rasta pandemije

Cijene nafte pale pod pritiskom sukoba SAD-Kina i rasta pandemije

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su na početku sedmice na međunarodnim tržištima, budući da rast broja zaraženih i povećanje napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine okreću investitore prema sigurnijim utočištima za ulaganja.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu oslabila 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,14 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 41,15 USD, prenosi Hina.

Pad na naftnim tržištima reflektuje sliku s finansijskih tržišta u Aziji usljed zabrinutosti zbog rasta napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon zatvaranja konzulata u Hjustonu i Chengduu. U međuvremenu je broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 16 miliona.

Međutim, cijena barela u Londonu u julu je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom tržištu na putu rasta treći mjesec u nizu, zahvaljujući do sada rekordnom smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. U SAD-u je proizvodnja takođe smanjena.

Potražnja za naftom nešto se poboljšala nakon jako niskih nivoa iz drugog tromjesečja, iako je put oporavka neravnomjeran. Nastavak zatvaranja u SAD-u i drugim djelovima svijeta ograničava potrošnju.

“Čini se da je cijena nafte zarobljena između suprotstavljenih sila, smanjena joj je volatilnost i raspon unutar koga se njome trguje”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Investitori takođe pažljivo prate uticaj tropske oluje Hanne koja je tokom vikenda opustošila obalu Teksasa. Proizvođači i rafinerije nafte u petak su saopštili da ne očekuju da će oluja uticati na poslovanja.

Rast cijena nafte s niskih nivoa početkom godine takođe je podstakao rast proizvodnje u SAD-u, gdje se broj aktivnih bušotinskih postrojenja povećao u prošloj sedmici, prvom s rastom nakon marta.

“Iako vjerujemo da su proizvodne aktivnosti u SAD-u dosegnule dno, na osnovu trenutnih nivoa cijena ne očekujemo da ćemo uskoro vidjeti brzi oporavak”, napominju analitičari ING-a.

U odvojenom izvještaju, OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 43,38 USD, te je pala 1,24 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije