fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 65 USD

Cijene nafte pale ispod 65 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 65 USD zbog zabrinutosti za oporavak potražnje, koju su pojačali neočekivani rast američkih zaliha i skok broja novozaraženih covidom 19 u Indiji i Japanu.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,88 USD. U srijedu je zaključila trgovinu u minusu 1,25 USD.

Na američkom tržištu barelom se u četvrtak trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 60,97 USD. U srijedu je zaključila trgovanje u minusu 1,32 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je uznemirio podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici porasle 594 hiljade barela. Analitičari su očekivali da će izvještaj pokazati njihov pad tri miliona barela, prema Reutersovom istraživanju.

“Neočekivani i visoki rast zaliha u SAD-u podstakao je zabrinutost zbog slabe potražnje”, rekao je Satoru Yoshida iz Rakuten Securitiesa.

Na tržištu sa strepnjom prate i nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji, trećem potrošaču nafte u svijetu. Indija je izvijestila da je zabilježila najveći rast broja novozaraženih u svijetu od početka pandemije, ukupno 314,84 hiljade novih slučajeva.

Japan, četvrti uvoznik nafte u svijetu, sprema se da najavi treći talas zaključavanja u Tokiju i tri zapadne prefekture, izvijestili su mediji.

“Raspoloženje na tržištu pomutila je činjenica da se pandemija covida 19 u Indiji i Japanu ponovno širi velikom brzinom, uprkos nadi da će vakcinacija poboljšati situaciju sa zarazom”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

On je kazao da sklonost spuštanju cijena podstiče i napredak u razgovorima Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Dogovor bi mogao rezultirati skokom iranskog izvoza i povećanjem prekomjerne ponude, dodaje Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 64,02 USD, što znači da je pala 1,34 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije