fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 56 USD

Cijene nafte pale ispod 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 56 USD, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji da obuzda koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,59 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 53 USD, prenosi SEEbiz.

Proizvođači pokušavaju da riješe tešku jednačinu balansiranja ponude i potražnje, koja vakcinisanje protiv koronakrize suprotstavlja zaključavanju kako bi se spriječilo širenje virusa.

Podršku cijenama nafte pružaju rast cijena dionica, slabiji dolar i snažna kineska potražnja.

Tako je uvoz sirove nafte u najvećem svjetskom uvozniku Kini porastao 7,3 odsto u prošloj godini, s rekordnim rastom u dva od četiri tromjesečja, jer su rafinerije povećavale preradu, a niske cijene podsticale gomilanje zaliha, pokazali su u četvrtak objavljeni carinski podaci.

Pažnju trgovaca zaokupio je kineski podatak o najvećem dnevnom broju novozaraženih u više od deset mjeseci. Kina završava sedmicu zaključavanjem više od 28 milijuna ljudi i prvim smrtnim slučajem od zaraze koronavirusom u osam mjeseci.

“Širenje pandemije ponovo je u centru pažnje, a trgovce sve više brinu dugotrajno zaključavanje u Evropi i nova ograničenja u Kini”, konstatovao je Bjornar Tonnage iz Rystad Energyja.

Pandemija je zasjenila 1,9 biliona USD vrijedan paket pomoći u koronakrizi, koji je predstavio novoizabrani američki predsjednik Joe Biden. Očekuje se da bi to moglo povećati potražnju za naftom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), iako optimizam prigušuju loše vijesti s američkog tržišta rada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 55,19 USD, što znači da je pala 62 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije