fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 56 USD pod pritiskom pandemije

Cijene nafte pale ispod 56 USD pod pritiskom pandemije

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 USD, s obzirom da je ubrzano širenje pandemije koronavirusa u svijetu potisnulo u drugi plan povećanje kineskog uvoza i pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,64 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 29 centi nižoj cijeni, od 52,62 USD.

Trgovce su zaokupile vijesti o kontinuiranom širenju zaraze Covidom-19 u zemljama širom svijeta, prenosi Hina.

Kina, drugi potrošač nafte u svijetu, objavila je najveći dnevni skok novih slučajeva zaraze u više od deset mjeseci.

“Najveći rast broja zaraženih u Kini nakon dužeg vremena izazvao je uzbunu na tržištu, a u kombinaciji sa strogim mjerama zaključavanja u Evropi mogao bi znatno jače da utiče na naftnu potražnju u prvom tromjesečju nego što se očekivalo”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystada.

Evropske vlade najavile su strože i duže mjere suzbijanja koronavirusa, uz procjene da će vakcinisanje pokazati značajnije rezultate tek za nekoliko mjeseci.

“Proizvođači nafte suočeni su s nezapamćenim izazovom u balansiranju ponude i potražnje, s obzirom da izglede zamagljuju faktori poput brzine vakcinisanja i reakcije na vakcinu”, rekao je zvaničnik Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Saudijska Arabija odlučila je da smanji snabdijevanje nekih azijskih kupaca, prema izvorima u rafinerijama i trgovinskim kućama.

Širenje zaraze zasjenilo je podatak da je uprkos koronavirusu kineski uvoz sirove nafte prošle godine porastao 7,3 odsto, uz rekordan rast u drugom i trećem tromjesečju, jer su rafinerije pojačale preradu, a niske cijene podstakle gomilanje zaliha, pokazali su carinski podaci.

Cijenama su podršku dali i službeni podaci iz SAD-a koji su pokazali veći pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za 3,2 miliona barela, dok su zalihe benzina i destilata porasle jer rafinerije povećavaju proizvodnju.

Trgovci se nadaju da će podsticaj potražnji dati pozamašan paket pomoći u koronakrizi, koji bi novoizabrani američki predsjednik Joe Biden trebalo da predstavi.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 55,81 USD, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije