fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 55 USD

Cijene nafte pale ispod 55 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 55 USD, pritisnute jačim dolarom, kontinuiranim širenjem Covida-19 i sporim procesom vakcinisanja, koji su potisnuli u drugi plan oporavak kineske ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela je oslabila 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,86 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po deset centi nižoj cijeni, od 52,26 USD, prenosi Hina.

Dobra je vijest na početku trgovine bio podatak da je kineska ekonomija u četvrtom tromjesečju prošle godine porasla 6,5 odsto na godišnjem nivou.

U prethodnom kvartalu privreda je ojačala 4,9 odsto.

Dobro je raspoloženje bilo kratkog daha, s obzirom da je pažnju ponovo ugrabila pandemija koronavirusa.

“Činjenica da se barelom na londonskom tržištu trguje po otprilike tri USD nižoj cijeni nego prošle srijede, rezultat je straha za ekonomiju koji je izazvala pandemija, jačeg dolara i pojačanog pesimizma među investitorima”, kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Trgovce posebno brine sporo vakcinisanje protiv Covida-19, koje je podstaklo sumnje u skoriji oporavak svjetske privrede od koronakrize.

“Ljudi se vakcinišu, ali nedovoljno brzo da bi se ubrzao globalni oporavak u prvom tromjesečju, pa će se sporo oporavljati i potražnja”, rekao je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energya.

Pritisak na cijene stvara i jači američki dolar, koji je u ponedjeljak dostigao najvišu vrijednost u četiri sedmice, slabeći kupovnu moć vlasnika drugih valuta, a time i potražnju za naftom.

Raspoloženje ulagača pokvarila je i zabrinutost za sigurnost uoči inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena ove sedmice.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 54,68 USD, što znači da je pala 51 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije