fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 42 USD

Cijene nafte pale ispod 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 USD, jer se trgovci pribojavaju da će ponovljeno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima, a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,64 USD. Na američkom tržištu cijena je pala 43 centa na 39,88 USD, prenosi SEEbiz.

Septembar nije bio naklonjen tržištima nafte, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

“Sve većih broj zaraženih virusom, ponovno uvođenje ograničenja, usporavanje ekonomskog oporavka i zastoj u pregovorima o podsticajima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zaustavili su krhki oporavak potražnje za gorivima”, objasnio je Brennock.

SAD, najveći potrošač nafte u svijetu, bilježi najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa. Ujedno je prošle sedmice blago porastao broj zahtjeva za isplatu naknada za nezaposlenost, signalizirajući slabljenje ekonomskog oporavka i manju potražnju za gorivima.

Potražnja je slaba zbog ograničenja kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa. Tako je mjesečni prosjek potražnje za benzinom prošle sedmice bio devet odsto niži nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazali su službeni podaci.

Broj zaraženih snažno raste i u drugim dijelovima svijeta pa se uvode nova ograničenja koja će vjerovatno ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji su aktivnosti prerade u avgustu bile 26,4 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, budući da je potražnja za gorivima pala pod uticajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i transportne aktivnosti.

Cijene su zaustavili i signali da bi Libija uskoro mogla obnoviti izvoz.

Shell je za 3. oktobar rezervisao tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci. Analitičari još nijesu sigurni koliko bi brzo zemlja mogla povećati isporuke nafte.

“Ništa se u osnovi nije promijenilo na strani ponude koja u široj slici pritišće cijene nafte”, konstatovao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u četvrtak iznosila 41,22 USD, te je pala 18 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...