fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale ispod 23 USD

Cijene nafte pale ispod 23 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 23 USD, zbog straha da bi širenje koronavirusa mjesecima moglo kočiti potražnju.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 2,08 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 22,85 USD, piše Hina.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,11 USD nižoj cijeni, od 20,40 USD.

Vlade širom svijeta ograničavaju putovanja i uvode stroge mjere izolacije kako bi zaustavile širenje koronavirusa.

Analitičar UBS-a, Giovanni Staunovo, naveo je da se svjetska potražnja za naftom smanjuje zbog ograničenja putovanja i mjera održavanja razmaka među ljudima, uvedenih zbog epidemija koronavirusa.

U takvim su okolnostima ekonomske aktivnosti gotovo zamrle, a centralne banke i vlade nastoje da ih podstaknu velikim podsticajima.

Kineska i singapurska centralna banka u ponedjeljak su agresivno ublažile monetarnu politiku, a malezijska Vlada objavila je prošle sedmice paket podsticaja vrijedan 58 milijardi USD.

Analitičari dovode u pitanje učinkovitost njihovih mjera pa u američkoj investicionoj banci, JP Morgan procjenjuju da će globalni bruto domaći proizvod (BDP) u prvoj polovini godine biti 10,5 odsto manji nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Analitičari smatraju da je cijena nafte sada toliko niska da se mnogim naftnim kompanijama ne isplati poslovati, a proizvođači sa većim troškovima će biti prisiljeni da obustave proizvodnju, pogotovo jer su skladišta gotovo puna.

Iz Rystad Energyja, Bjornar Tonhaugen, upozorava da su lanci snabdijevanja na naftnim tržištima prekinuti zbog nevjerovatno velikog pada potražnje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u petak iznosila 24,26 USD, što znači da je pala 1,78 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije