fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte pale

Cijene nafte pale

Njujorjk, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima zbog veće globalne ponude i zabrinutosti investitora da će slabiji ekonomski rast i trgovinski sporovi nepovoljno uticati na potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 80 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,85 USD.

U Njujorku se barelom trgovalo po 1,02 USD nižoj cijeni, od 59,65 USD, prenosi SEEbiz.

Pažnju tržišta je zaokupio podatak o rekordnoj američkoj proizvodnji.

Američka Vlada je objavila da je proizvodnja u prošloj sedmici dostigla 11,6 miliona barela dnevno, što znači da su Sjedinjene Američke Države (SAD) istisnule Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Vašington je takođe objavio da bi naredne godine proizvodnja mogla premašiti 12 miliona barela dnevno, a u međuvremenu su iz Iraka, Abu Dabija i Indonezije najavili da bi njihova proizvodnja naredne godine mogla rasti brže nego što se do sada očekivalo.

Tako je obilna ponuda bila glavna tema na tržištima, s obzirom da i drugi veliki proizvođači, poput Saudijske Arabije i Rusije, stalno povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili smanjeni iranski izvoz zbog američkih sankcija.

Upravo su strahovi zbog smanjenog snabdijevanja iz Irana bili glavni razlog skoka cijena u oktobru, da bi sada pale u drugi plan.

Na silaznu putanju cijena utiče i zabrinutost za potražnju s obzirom na posustajanje ekonomskih aktivnosti i trgovinske napetosti.

“Usporavanje svjetske privrede i dalje je najveći rizik koji bi mogao spustiti cijene nafte”, konstatovali su u savjetodavnoj kući Bernstein Energy.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 70,68 USD, što znači da je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na dan ranije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije