fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte oslabile zbog slabih kineskih ekonomskih pokazatelja

Cijene nafte oslabile zbog slabih kineskih ekonomskih pokazatelja

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte oslabile su u ponedjeljak na londonskoj berzi, jer novi kineski pokazatelji ukazuju na usporavanje aktivnosti u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, no veći pad cijena koči optimizam EU zvaničnika o skorom postizanju dogovora oko embarga na uvoz nafte iz Rusije.

Cijena Brent Blend barela na londonskom tržištu oslabila je u ponedjeljak 28 centi na 111,27 USD. Na američkom tržištu cijena barela WTI ostala je gotovo nepromijenjena, na 110,4 USD, prenosi Hrportfolio.

Pad cijena nafte u Londonu “uglavnom je posljedica slabih podataka iz kineske ekonomije, jer mjere izolacije stanovništva direktno pritišću to drugo po veličini svjetsko tržište za naftu”, navela je Barbara Lambrecht iz Commerzbanka.

Procjenjuje se da je pod različitim mjerama izolacije 46 kineskih gradova, što direktno utiče na smanjivanje potrošnje u trgovinama, na industrijsku proizvodnju i potrošnju energije.

Najnoviji podaci govore o padu kineske maloprodaje u aprilu od skoro 11 odsto, a fabričke aktivnosti 2,9 odsto. U skladu s padom industrijske proizvodnje, Kina je u aprilu preradila 11 odsto manje sirove nafte, pa joj je dnevna prerada sada na najnižem nivou od marta 2020.

Veći pad cijena nafte spriječava međutim optimizam EU diplomata i zvaničnika EU-a oko postizanja sporazuma o postupnom embargu ruske nafte uprkos zabrinutosti za snabdijevnje članica EU na istoku Evrope.

Očekuje se da će EU dogovoriti sankcije u sljedećim danima, poručio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Njemačka ministarka vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da će za postizanje sporazuma trebati još nekoliko dana.

“Uz planiranu zabranu uvoza ruske nafte u EU i polaganog povećanja proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), očekuje se da će cijene nafte ostati blizu trenutnih razina oko 110 USD po barelu”, procijenio je Naohiro Niimura iz Market Risk Advisoryja.

OPEC je objavio da je u petak cijena barela korpe nafte njegovih članica iznosila 112,37 USD ili 3,07 USD više u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...