fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ojačale zbog slabljenja dolara

Cijene nafte ojačale zbog slabljenja dolara

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ojačale su u petak na međunarodnim tržištima nakon što je kurs dolara oslabio, a njihov još veći rast ograničavale su nove napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 26 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,57 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi višoj cijeni, od 41,36 USD, prenosi SEEbiz.

“Cijene su na oba tržišta otprilike tamo gdje su bile i ranije ove sedmice. Tržište nafte vjerovatno će se vratiti u stanje čekanja u uslovima sve neizvjesnijeg okruženja“, naveli su analitičari PVM-a.

Kina je u petak naredila SAD-u da zatvori svoj konzulat u gradu Čengdu, kao odgovor na prethodni američki zahtjev da Kina zatvori svoj konzulat u Hjustonu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, danas je iznosio 94,72 boda, što znači da nije promijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, te je tako i dalje nadomak najnižeg nivoa od septembra 2018. godine.

Slabiji dolar obično podstiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Izgledi američke ekonomije su se u posljednjih mjesec pogoršali zbog ponovnog zatvaranja u nekim saveznim državama usljed naglog rasta novih slučaja koronavirusa, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

Broj Amerikanaca koji su zatražili naknade za nezaposlene u prošloj sedmici je dosegnuo 1,4 miliona. To je prvi rast u posljednja skoro četiri mjeseca i sugeriše zastoj američkog ekonomskog oporavka zbog ponovnog rasta broja novih slučaja COVID-a 19.

U svijetu je zaraženo više od 15 miliona ljudi, a umrlo ih je iznad 620 hiljada.

I dok širenje infekcije izaziva strah zbog novog ekonomskog zatvaranja, uticaj na potražnju za naftom ima i eskalacija napetosti dva vodeća svjetska potrošača nafte, SAD-a i Kine.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova u petak je od američke ambasade zatražilo da zatvori konzulat u gradu Čengdu, nakon što je Vašington naredio zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu.

U odvojenom izvještaju, Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 44,62 USD, što je za 38 centi više u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije