fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ohrabrene nadom u vakcinaciju

Cijene nafte ohrabrene nadom u vakcinaciju

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon vijesti o vakcinama, koje su povećale nadu ulagača u oporavak potražnje za gorivom i nadjačale zabrinutost zbog skoka zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 49,11 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 22 centa na 45,82 USD, prenosi SEEbiz.

Američki institut za naftu (API) u utorak je objavio da su američke zalihe sirove nafte, benzina i destilata prošle sedmice naglo porasle. Zalihe sirove nafte skočile su 1,14 miliona barela, u odnosu na očekivanja analitičara o padu za 1,42 miliona barela.

“Iako je u nekim zemljama već počelo uvođenje vakcina, njihov se uticaj još neko vrijeme neće znatnije osjetiti”, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Britanija je u utorak počela masovnu vakcinaciju. Očekivanje da će je uskoro slijediti i druge zemlje pomoglo je da se neutrališe uticaj zabrinutosti zbog naglog rasta novih slučajeva koronavirusa na globalnom nivou i novih ograničenja kretanja u svijetu.

Vijesti o vakcini pomogle su da se kompenzuju neki strahovi zbog skoka broja novozaraženih s nizom obnovljenih blokada, uključujući stroge mjere zaključavanja u Kaliforniji, Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Menadžeri hedge fondova bili su prošle sedmice značajni kupci nafte za isporuke u budućnosti, što je znak sve većeg povjerenja da će vakcina podstaći oporavak potrošnje nafte u sljedećoj godini.

Američka vlada objavila je da u sljedećoj godini očekuje smanjenje proizvodnje sirove nafte za 240 hiljada barela dnevno na 11,1 milion barela dnevno, ispod njihove ranije procjene da će pasti za 290 hiljada barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 47,79 USD, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije