fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte nepromijenjene

Cijene nafte nepromijenjene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na svjetskom tržištu prošle sedmice su ostale gotovo nepromijenjene jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka ekonomije od koronakrize, dok podršku cijenama pruža spori oporavak proizvodnje nafte u Meksičkom zalivu.

Cijena barela na londonskoj berzi oslabila je prošle sedmice 0,1 odsto, na 72,6 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 69,29 USD, prenosi SEEbiz.

Podršku cijenama na američkom tržištu pružio je spori oporavak proizvodnje i prerade u Meksičkom zalivu nakon pustošenja uragana Ida.

U tom je zalivu obustavljeno oko 80 odsto proizvodnje nafte i gasa, a rafinerijama u Luizijani možda će trebati sedmice da obnove preradu. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 miliona barela dnevno, a povratak radnika na platforme usporavaju oštećenja na heliodromima i u spremnicima goriva.

Podršku cijenama pružila je i odluka Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njenih saveznika da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 hiljada barela dnevno, uprkos zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se na tržište izbaci znatno više barela.

Vašington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem snabdjevanja i najavio da će nastojati uticati na OPEC i saveznike tog kartela da u većoj mjeri podrže ekonomski oporavak.

Zajedno s odlukom o povećanju proizvodnje, OPEC+ povećao je i procjenu potražnje u narednoj godini.
Na usporavanje oporavka najvećih svjetskih ekonomija ukazuje niz posljednjih podataka.

Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u avgustu broj zaposlenih porastao samo 235 hiljada, znatno manje u odnosu na očekivanih 750 hiljada i znatno manje nego mjesec prije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...