fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte na međunarodnim tržištima stabilne

Cijene nafte na međunarodnim tržištima stabilne

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima, balansirajući između zabrinutosti za potražnju zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, te nade u dodatne američke podsticajne mjere.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,48 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 19 centi nižoj cijeni, od 41,41 USD, prenosi SEEbiz.

Američki fiskalni paket koji bi mogao podstaći cijene nafte zapeo je u pregovorima između demokrata, a trgovci će takođe pažljivo pratiti naznake sa sastanka američke centralne banke, Federelne rezerve (Fed), iako se očekuje da će kamatne stope ostati blizu nule.

Cijena sirove nafta na londonskom tržištu bila je u tržišnoj slici u kojoj je cijena robe za buduće isporuke viša od cijene na fizičkom tržištu pa podstiče stvaranje zaliha.

Cijene barela za isporuke u septembru bile su čak 49 centi ispod onih za isporuke u oktobru.

“To sugeriše da je smanjivanje prezasićenosti koje smo vidjeli na tržištu donekle olakšalo, a izgledi potražnje su nesigurni zbog ponovnog oživljavanja rasta broja oboljelih od COVID-a 19 u nekim regijama”, rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Podaci o prošlosedmičnim zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) mogli bi pokazati da su zalihe derivata smanjene, a zalihe sirove nafte stablizovane, procijenilo je pet analitičara u Reutersovoj anketi.

U odvojenom izvještaju Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 43,14 USD, te je oslabila 24 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...