fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte kliznule ispod 68 USD

Cijene nafte kliznule ispod 68 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 68 USD, pritisnute zabrinutošću zbog naglog širenja koronavirusa u Indiji i mješovitim makroekonomskim podacima iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,97 USD. U gotovo istom iznosu pala i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 64,61 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su ohrabrili podaci o neočekivano snažnom rastu kineskog izvoza u aprilu i skoku aktivnosti u uslužnom sektoru.

Protivteža je bila gotovo stagnacija kineskog uvoza nafte i naglo usporavanje zapošljavanja u SAD-u u aprilu. Američki poslodavci su u aprilu neto otvorili samo 266 hiljada novih radnih mjesta, gotovo trostruko manje nego u martu.

Zabrinjava i kontinuirani snažni rast broja novozaraženih koronavirusom u Indiji, koji smanjuje šanse za potrošnju goriva u trećem najvećem svjetskom uvozniku i potrošaču nafte.

Razbuktavanje zaraze u zemljama poput Indije, Japana i Tajlanda koči oporavak potražnje za benzinom, navodi se u bilješci klijentima kompanije FGE.

“Potražnja za benzinom u SAD-u i dijelovima Evrope razvija se relativno dobro. U predstojećem periodu mogli bismo svjedočiti jačanju potražnje paralelno sa ublažavanjem mjera zatvaranja i oslobađanja potisnute potražnje u ljetnoj sezoni vožnje”, kazali su analitičari FGE-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 67,49 USD, što znači da je pala 71 cent u odnosu na prethodni dan.

Najčitanije