fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 69 USD

Cijene nafte iznad 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 69 USD, u očekivanju sastanka vodećih proizvođača i njihove procjene o potencijalnom uticaju nove varijante koronavirusa na potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila 26 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,13 USD. U skoro istom iznosu porasla je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 65,82 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovci ovih dana s pažnjom prate vijesti o novoj, potencijalno vrlo zaraznoj varijanti koronavirusa omikron, koja je podstakla vlade da ponovo postrože epidemiološke mjere kako bi zaustavile njeno širenje.

Zbog te reakcije tržištem se proširila zabrinutost za potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici okupili su se kako bi utvrdili proizvodnu politiku i odlučili hoće li na tržište pustiti dodatnih 400 hiljada barela nafte dnevno, kao što je planirano, ili će ograničiti snabdijevanje.

Grupa je u avgustu, septembru i oktobru povećavala proizvodnju za 400 hiljada barela, postupno normalizujući snabdijevanje nakon rekordnih ograničenja u pandemijskoj prošloj godini.

Omikron im je zakomplikovao posao pa su izvori u grupi objavili različite prognoze o ishodu razgovora, kazavši da bi proizvođači u januaru mogli obustaviti povećanje snabdijevanja, povećati je kao što su planirali ili je smanjiti.

Jeffrey Halley iz OANDA-e smatra da će OPEC+, s obzirom na nagli pad cijena i na nesigurnost koju je izazvao omikron, napraviti pauzu u postupnom povećanju proizvodnje.

“To bi moglo malo da stabilizuje naftna tržišta”, dodao je Halley.

Strah od utcaja omikrona na potražnju pojačan je nakon što je prijavljen prvi slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U takvim je uslovima zamjenik američkog ministra energetike, David Turk, rekao da bi administracija predsjednika Joea Bidena mogla prilagoditi datume najavljenog puštanja u promet nafte iz strateških rezervi, ako cijene na tržištima znatno padnu.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 71,63 USD, što znači da je porasla 62 centa u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...