fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 68 USD

Cijene nafte iznad 68 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima 68 USD budući da su trgovce ohrabrili ublažavanje mjera u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nastojanja Evrope da vrati turiste paralelno ubrzanom vakcinisanju građana protiv covida 19.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,42 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 65,25 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene podržavaju izgledi povećane potražnje za gorivom nakon što su američke države Njujork, Nju Džerzi i Konektikan najavile ublažavanje ograničenja, a EU skicirao plan otvaranja za vakcinisane strane posjetioce, rekli su analitičari.

Ukupan broj zaraženih u Indiji približio se 20 miliona, nakon što je dnevni broj 12 dana zaredom premašio 300 hiljada. Očekuje se da će širenje zaraze pogoditi potražnju za gorivom u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, nakon Kine.

“Procjene snažne potražnje u drugoj polovini ove godine osiguravaju trgovcima uslove za podizanje cijena nafte, ne dopuštajući snažnu negativnu reakciju cijena kroz dulje vremensko razdoblje, čak ni u slučaju krize kakva je zahvatila Indiju”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

U potrazi za daljim znakovima rasta potražnje za naftom u SAD-u, trgovci će pratiti sedmične izvještaje o zalihama sirove nafte i njenih proizvoda.

Pet analitičara koje je anketirao Reuters procijenilo je u prosjeku da su zalihe sirove nafte u SAD-u pale u prošloj sedmici 2,2 miliona barela.

Stopa iskorištenosti rafinerijskih kapaciteta porasla je pola postotnog boda, na 85,9 odsto, procjenjuju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 65,09 USD, što znači da je oslabila 33 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije