fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 30 USD

Cijene nafte iznad 30 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 30 USD, podstaknute nadom u oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,22 USD. U skoro istom iznosu porasla he cijena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 24,33 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su ohrabrili planovi ublažavanja mjera koje su vlade širom svijeta uvele kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, najtežu svjetsku zdravstvenu krizu u proteklih sto godina.

Australija je tako najavila ublažavanje mjera u tri etape, a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države i zemlje poput Pakistana.

Blaže mjere znače povratak automobila na ulice u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svijetu. Prošle sedmice je ponuda benzina na američkom tržištu porasla na 6,7 miliona barela dnevno, prema procjenama američke vlade.

Paralelno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice predvođene Rusijom počele da smanjuju snabdijevanje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, u skladu sa sporazumom zaključenim na Uskrs.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali zvaničnici OPEC-a i analitičari energetskog sektora i mogle bi do kraja juna smanjiti ponudu oko 1,7 miliona barela dnevno.

Dodatnu potporu cijenama pružili su i razgovori američkih i kineskih zvaničnika o trgovinskom sporazumu, usuglašenom prije izbijanja pandemije. Obje strane su se složile da sporazum treba sprovesti u djelo.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 22,91 USD, što znači da je porasla 51 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije