fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 105 USD

Cijene nafte iznad 105 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 105 USD, balansirajući između zabrinutosti za potražnju i prognoza o smanjenom snabdijevanju iz Rusije.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 105,23 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 101,15 USD.

Tržišta već danima prate novi talas Covida-19 u Kini. Peking je u četvrtak zatvorio neke javne prostore i proširio testiranje kako bi izbjegao zaključavanje poput onog u Šangaju. Postrožene mjere poremetile su rad fabrika i lance snabdijevanja, podstaknuvši zabrinutost za ekonomski rast.

“Strah od posustajanja privrednog rasta podigao je dolar na najvišu vrijednost od marta 2020. godine, tržišta dionica u najboljem su slučaju mlaka, a ulagači nijesu zaboravili ni kineska ograničenja, što je zauzdalo cijene sirove nafte”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zabrinutost za potražnju za naftom moglo bi dodatno podstaknuti i usporavanje rasta svjetske ekonomije, zbog viših cijena sirovina i eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Više od 500 ekonomista koje je anketirao Reuters procjenjuje da će svjetska privreda rasti slabije nego što se predviđalo prije tri mjeseca, 3,5 odsto, te 3,4 odsto u narednoj godini. U januaru su prognozirali za ovu godinu rast od 4,3 odsto, koji je u narednoj godini trebalo da uspori na 3,6 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je nedavno prognozu za ovu godinu za 0,8 procentnih poena, na 3,6 odsto, a istu stopu rasta očekuje i u narednoj godini.

Trgovce brine i ponuda. Tako bi ruska proizvodnja nafte ove godine zbog sankcija mogla pasti čak 17 odsto, prema dokumentu Ministarstva ekonomije koji je Reuters dobio na uvid.

Uprkos tome, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom trebalo bi naredne sedmice da dogovore tek skromno povećanje proizvodnje, saznaje Reuters iz obaviještenih izvora.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu poskupio 2,39 USD, na 105,33 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...