fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 83 USD

Cijene nafte ispod 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 USD, pod uticajem rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačanog pritiska na vodeće proizvođače da povećaju snabdijevanje kako bi podmirili snažnu potražnju nakon pandemijske krize.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 2,2 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,52 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,6 USD nižoj cijeni od 81,31 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle 3,6 miliona barela.

Porasle su i zalihe derivata, za skromne 573 hiljade barela, dok su zalihe benzina blago pale.

“Cijene sirove nafte krenule su silaznom putanjom nakon što je API objavio da su zalihe sirove nafte porasle šestu sedmicu zaredom”, naveo je analitičar OANDA-e Edward Moya.

Nagli pad cijena prekinuo je uzlazni trend, koji je pokrenuo nagli oporavak potražnje za energentima paralelno oporavku ekonomije od koronakrize, ali i opiranje vodećih proizvođača zahtjevima da povećaju snabdijevanje nakon pandemijske krize.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastaće se danas kako bi ponovo razmotrila proizvodnu politiku. U septembru su potvrdili da u mjesecima do kraja godine planiraju da povećaju snabdjevanje za samo 400 hiljada barela dnevno.

Vašington je u više navrata pozivao OPEC+ da na tržište plasira znatno više barela. Na klimatskom samitu u Glazgovu američki predsjednik Joe Biden saopštio je da su poskupljenje nafte i gasa skrivile članice OPEC-a koje odbijajaju da crpe više nafte.

“Očekuje se da će grupa proizvođača nastaviti da povećava proizvodnju u narednim mjesecima za 400 hiljada barela dnevno, a to bi trebalo da znači da će manjak u snabdijevanju u ovom tromjesečju ostati isti kao i u prethodnom periodu”, rekao je analitičar brokerske kuće PVM, Stephen Brennock.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosio 83,37 USD, što znači da je poskupio 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije