fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 61 USD

Cijene nafte ispod 61 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod 61 USD pod uticajem zabrinutosti za svjetsku ekonomiju u kontekstu kinesko-američkih trgovinskih pregovora i rasta američkih zaliha, koji su zasjenili previranja u Venecueli.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,86 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 53,06 USD, prenosi SEEbiz.

Proteklih dana su tržišta strahovala da bi se snabjevanje iz Venecuele moglo smanjiti nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) nagovijestile da bi mogle uvesti sankcije na venecuelanski izvoz nafte.

Venecuela se našla u centru pažnje, nakon što se čelnik opozicije Juan Guaido proglasio privremenim predjsednikom, a Vašington ga je odmah priznao. Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro reagovao je raskidom diplomatskih odnosa s Vašingtonom.

U RBC Europeu procjenjuju da bi se u slučaju američkih sankcija Venecueli snabdjevanje naftom iz tog važnog izvoznika moglo znatno smanjiti.

“Venecuelanska proizvodnja smanjiće se u ovoj godini dodatnih 300 hiljada do 500 hiljada barela dnevno, a kaznene mjere SAD-a mogle bi tom smanjenju dodati još nekoliko stotina hiljada barela”, smatraju u RBC Europeu.

Pritom su svjetska tržišta nafte i dalje dobro snabdjevena, zahvaljujući dobrim dijelom i skoku američke proizvodnje. “Rekordna američka proizvodnja vjerovatno bi nadoknadila kratkoročni poremećaj snabdjevanja iz Venecuele zbog mogućih američkih sankcija”, naveli su u britanskoj banci Barclays.

Zbog veće proizvodnje rastu i američke zalihe. Tako su najnoviji zvanični podaci pokazali da su u prošloj sedmici porasle čak osam miliona barela.

Taj podatak je zakočio cijene nafte, a dodatni pritisak bili su i trgovinski spor SAD-a i Kine i viši troškovi zaduživanja u svijetu, koji ugrožavaju proizvodne aktivnosti u većini privreda. Tako je kineska ekonomija prošle godine zabilježila najslabiji rast u gotovo 30 godina.

Prema Reutersovoj anketi u kojoj učestvuju stotine ekonomista iz cijelog svijeta, ekonomske aktivnosti širom svijeta usporavaju a taj će se trend pojačati u slučaju eskalacije trgovinskog rata SAD-a i Kine.

“Iako trenutno stanje stvari podržava cijene nafte, tržište pokazuje nesigurnost kada su u pitanju izgledi za globalnu ekonomiju u predstojećem periodu”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

U slučaju izraženijeg usporavanja rasta posustaće i potražnja za naftom, strahuju trgovci.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,22 USD, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije