fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 56 USD

Cijene nafte ispod 56 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 56 USD, budući da je širenje zaraze koronavirusom potisnulo u drugi plan neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,54 USD. Na američkom tržištu pala je 31 cent na 52,3 USD.

Pažnju trgovaca zaokupio je podatak da je broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 100 miliona. Zaraza se širi u Evropi i Americi, dok Azija pokušava da suzbije nova žarišta epidemije.

Drugi po veličini svjetski potrošač nafte, Kina, suočena je s novim širenjem koronavirusa, iako su službeni podaci pokazali 75 novopotvrđenih slučajeva tokom jednog dana, najmanje od 11. januara.

Trgovci strahuju da će širenje koronavirusa zaustaviti potražnju, budući da mnoge vlade donose strožije epidemiološke mjere i ograničavaju putovanja.

Razbuktavanje pandemije potisnulo je u drugi plan neočekivani pad zaliha nafte u SAD-u prošle sedmice, od 5,3 miliona barela, prema izvještaju Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će izvještaj pokazati rast zaliha.

Značajniji pad cijena zaustavila je manja ponuda, zahvaljujući najprije dogovoru Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da ograniče snabdijevanje od 7,2 miliona barela dnevno kako bi je prilagodili manjoj potražnji.

OPEC+ bi trebalo da na proljeće razgovara o blagom povećanju proizvodnje, a Saudijska Arabija je već poručila da je protiv takvog poteza, smanjivši jednostrano snabdijevanje za milion barela dnevno.

Trgovci čekaju i završetak dvodnevne sjednice američke centralne banke o moneratnoj politici, iako se procjenjuje da Fed neće mijenjati politiku, jer želi da ubrza ekonomski oporavak.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 54,87 USD, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije