fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte ispod 40 USD

Cijene nafte ispod 40 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 40 USD, jer trgovce zabrinjava stagnacija oporavka svjetske ekonomije, a dodatni teg bilo je i povećano snabdijevanje iz Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je oslabila 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,72 USD. U gotovo istom iznosu smanjena je cijena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 37,21 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je na početku sedmice zabrinuo ponovljeni rast broja zaraženih koronavirusom.

“Broj zaraženih opet raste, sve više zemalja uvodi lokalizovane mjere blokade, kočeći regionalni ekonomski rast”, kazao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Kočnica cijenama bila je najava vođe oružanih snaga u istočnom dijelu zemlje Khalife Haftara da će okončati blokadu naftnih postrojenja, što bi značilo veću ponudu nafte na tržištu.

Još nije potpuno jasno hoće li naftna polja i luke zaista početi s radom.

“Najava skorašnjeg prekida blokade libijskih terminala za izvoz nafte biće dodatna briga na sastanku OPEC+ ove sedmice”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) njezini saveznici sastaće se 17. septembra da bi raspravljali o sprovođenju dogovora o smanjenju snabdijevanja od 7,7 miliona barela dnevno. Analitičari ne očekuju dodatno smanjenje snabdijevanja.

Značajniji pad cijena spriječila je tropska oluja Sally, koja je u nedjelju ojačala u Meksičkom zalivu i mogla bi da se razvije u uragan kategorije dva. Oluja će po drugi put u manje od mjesec poremetiti proizvodnju nafte, nakon uragana Laura.

Cijene nafte obično rastu kad se proizvodnja zaustavi, ali zbog pandemije koronavirusa sve više jača zabrinutost za potražnju, dok snabdijevanje i dalje raste. Sjedinjene Američke Države (SAD) su najveći potrošač i proizvođač nafte u svijetu.

OPEC nije objavio cijenu barela referentne korpe nafte svojih članica na kraju prošle sedmice, dok je u četvrtak ona iznosila 39,83 USD.

Najčitanije

U nedjelju posljednji turnir

Podgorica, (MINA) - Posljednji turnir zimske turneje Crnogorske tekbol lige biće odigran u nedjelju...