fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 73 USD

Cijene nafte blizu 73 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINES) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 73 USD, balansirajući između sporog oporavka američke proizvodnje nakon uragana Ida i zabrinutosti za potražnju zbog širenja delta soja koronavirusa.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,71 USD. Na američkom tržištu bila je ista kao i u vrijeme zatvaranja u srijedu i iznosila je 69,35 USD.

Podršku cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon haranja uragana Ida, prenosi SEEbiz.

Oko 77 odsto proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaliva još je bilo zatvoreno u utorak, što odgovara proizvodnji 1,4 miliona barela dnevno (bpd). Uragan je do sada smanjio proizvodnju za oko 17,5 miliona barela.

Platforme u američkom dijelu Meksičkog zaliva proizvode 17 odsto američke nafte.

U fokusu tržišta bio je i izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je pokazao blaži pad zaliha sirove nafte nego što se očekivalo, ali veći pad zaliha benzina i derivata.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjiće se ove godine za 200 hiljada barela dnevno, na 11,08 miliona barela dnevno, procijenilo je u srijedu ministarstvo energetike, napominjući da bi uragan Ida trebalo da prouzrokuje veći pad od do sada prognoziranih 160 hiljada barela dnevno.

Trgovce je zabrinulo što su istovremeno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, a više-manje potvrdili onu za narednu godinu.

Dolarov indeks pokazuje kretanje američke prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imaoca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 71,19 USD, što znači da je bila 16 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije