fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 72 USD zbog američkih sankcija Venecueli

Cijene nafte blizu 72 USD zbog američkih sankcija Venecueli

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nivou od 72 USD, podržane smanjenim snabdjevanjem nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije na venecuelanski izvoz.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je u plusu 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,87 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 54,26 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se fokusirali na smanjeno snabdjevanje nakon što su SAD početkom sedmice uvele sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Zalihe nafte u naftnim lukama i terminalima u Venecueli počele su da rastu zbog otežanog izvoza PDVSA-ove nafte. Tako prema podacima o brodskim pošiljkama u Venecueli od srijede utovar nafte odnosno isplovljavanje čeka 25 tankera s gotovo 18 miliona barela sirove nafte, što odgovara dvosedmičnoj proizvodnji nafte u toj zemlji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno s partnerima, uključujući Rusiju, smanjuje proizvodnju od početka godine ukupno 1,2 miliona barela dnevno kako bi uravnotežila tržište nakon prekomjernog snabdjevanja koje je uzrokovalo veliki pad cijena krajem prošle godine.

Analitičari pritom upozoravaju da će nastavak uzlaznog trenda cijena zavisiti od ishoda aktuelnih trgovinskih pregovora SAD-a i Kine.

Očekuje se da će dvodnevni razgovori biti napeti, a malo je znakova da će Peking prihvatiti ključne zahtjeve SAD-a. Ako dvije strane uskoro ne postignu sporazum, Vašington prijeti udvostručenjem carina na kinesku robu od 2. marta.

U odvojenom je izvještaju OPEC objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 60,93 USD, što znači da je porasla 1,22 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije