fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 48 USD

Cijene nafte blizu 48 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 48 USD, balansirajući između očekivanog sporog oporavka potražnje i predviđanja da će vodeći proizvođači produžiti sporazum o ograničenju ponude.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima s rokovima isporuke u januaru porasla 19 centi na 47,99 USD. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u februaru, u kojima su bile više 25 centi i iznosile su 48,04 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 45,26 USD, prenosi Hina.

Cijene su na oba tržišta rasle ove sedmice zahvaljujući vijestima o potencijalnim vakcinama protiv Covida-19. U drugoj polovini sedmice optimizam je donekle prigušilo upozorenje nekoliko naučnika na oprez pri analizi rezultata ispitivanja potencijalne vakcine AstraZenece.

“Uspješna distribucija vakcine trebalo bi da prekine usku vezu između širenja zaraze i mobilnosti, ali globalna potražnja za naftom vjerovatno će i u tom slučaju dostići pretpandemijske nivoe tek sredinom 2022. godine”, objavio je JP Morgan.

Pažnja ulagača već je preusmjerena na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika predvođenih Rusijom, na kojem bi se u ponedjeljak i utorak trebalo razgovarati o proizvodnoj politici.

Ministri članica grupe trebalo bi da se neslužbeno sastanu danas, a službeni sastanak je zakazan u ponedjeljak i utorak.

OPEC+ trenutno koordinisano smanjuje snabdijevanje za 7,7 miliona barela dnevno, a početkom naredne godine trebalo je da ublaži rezove na 5,7 miliona barela dnevno.

Tri izvora bliska grupi saopštila su za Reuters da je grupa sklona da odloži povećanje proizvodnje.

Trgovci se pribojavaju da bi povećanje libijske proizvodnje moglo rezultirali prekomjernim snabdijevanjem. Libija je bila izuzeta iz sporazuma o ograničenju snabdijevanja i od početka septembra povećala je proizvodnju za više od 1,1 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 46,66 USD, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...