fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 43 USD

Cijene nafte blizu 43 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 43 USD nakon saudijske najave da će vodeći proizvođači povećati proizvodnju paralelno postupnom oporavku ekonomije od koronakrize.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,04 USD. U skoro identičnom iznosu bila je u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,42 USD, prenosi SEEbiz.

Tokom prijepodneva u srijedu cijene je podstakao izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazao da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici pale za čak 8,3 miliona barela, signalizirajući oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Analitičari su očekivali znatno blaži pad, posebno kada se uzme u obzir da su neke savezne države zbog naglog skoka broja zaraženih ponovo uvele ograničenja.

Trgovci su se u međuvremenu okrenuli sastanku ministarskog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica, uključujući Rusiju, na čijem je dnevnom redu budućnost sporazuma o ograničenju proizovodnje.

Unazad tri mjeseca, od kada je pandemija koronavirusa uništila trećinu globalne potražnje, OPEC+ koordinirano smanjuje proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno a od avgusta do kraja godine trebali bi da je smanje za skromnijih 7,7 miliona barela dnevno.

Vodeći proizvođači treba da odluče hoće li ipak nastaviti da smanjuju proizvodnju kao i do sada ili da ublaže ograničenja snabdijevanja, posebno s obzirom na procjene OPEC-a da bi potražnja za naftom naredne godine trebala da poraste za sedam miliona barela dnevno.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, kazao je da OPEC+ prelazi na sljedeću fazu sporazuma i zacrtano ublažavanje smanjenja paralelno oporavku potražnje za naftom.

“Većina naznaka upućuje na pretpostavku da će se OPEC+ odlučiti za drugu opciju, uz pojačani fokus na poštovanje dogovora i kompenzacijsko smanjenje proizvodnje”, objašnjavaju u bilješci klijentima analitičari ING Economicsa.

Stvarna proizvodnja bi od avgusta mogla biti povećana za manje od dva miliona barela dnevno budući da su Irak, Nigerija i Angola obećali da smanje više nego što se od njih službeno traži kako bi amortizovali veliku proizvodnju u maju i junu.

Odvojeno je OPEC u srijedu na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak bila 36 centi niža nego prethodnog dana i iznosila je 43,02 USD.

Najčitanije