fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte blizu 42 USD

Cijene nafte blizu 42 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima u blizini 42 USD, budući da je pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neutralizovao uticaj jačeg dolara i zabrinutost za potražnju zbog novog talasa zaraze koronavirusom u Evropi.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,87 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,01 USD, prenosi Hina.

Podršku cijenama pružio je izvještaj američke vlade, koji je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici, 1,6 miliona barela. Pale su i zalihe benzina, četiri miliona barela, ali i zalihe derivata, 3,4 miliona barela.

Potražnja za gorivima u SAD-u ipak je i dalje prigušena budući da su putovanja ograničena zbog pandemije koronavirusa. Tako je četvorosedmični prosjek potražnje za benzinom u prošloj sedmici iznosio 8,5 miliona barela dnevno (bpd) i bio je devet odsto manji nego u prošloj godini.

“Trenutno ekonomsko i naftno okruženje sigurno nije ohrabrujuće i to je zaustavilo uzlazni trend cijena”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zabrinutost za potražnju i ekonomske izglede u uslovima ponovnog širenja koronavirusa podstakla je jačanje dolara budući da su se investitori okrenuli sigurnijoj imovini. Jači dolar znači i jači pritisak na cijene nafte budući da je poskupljuje za korisnike ostalih valuta.

Rast cijena ograničili su i podaci koji pokazuju hlađenje američkih poslovnih aktivnosti u septembru, pat-pozicija u američkom Kongresu u pitanju dodatnih fiskalnih podsticaja, te zabrinutost zvaničnika centralne banke zbog slabljenja ekonomskog oporavka.

U Evropi su Velika Britanija, Njemačka i Francuska uvele nova ograničenja kako bi zaustavile novi talas zaraze koronavirusom, što baca sjenku na izglede za potražnju za gorivima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 41,4 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije