fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene duplo veće nego u regionu

Cijene duplo veće nego u regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pošta Crne Gore, prema zvaničnim podacima, tarifira međunarodne paket pošiljke skuplje nego što to rade pošte u nekoliko zemalja u regionu, kao što su Bosna i Hercegovina (BiH), Srbija i Hrvatska.

Cijena varira zavisno od težine pošiljki – ali i zemlje u koju se šalje, a za neke težine paketa cijene su duplo veće u Crnoj Gori, piše Dan.

Za paket od 28 kilograma koji se šalje ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) iz pošte u Hrvatskoj potrebno je platiti oko 90 EUR.

Кada je u pitanju Srbija, ista težina paketa koji se šalje u SAD plaća se 158 EUR, a iz Bosne i Hercegovine 174 EUR. Pošta sa druge strane slanje paketa od 28 kilograma ka SAD naplaćuje oko 340 EUR.

Čitalac Dana – državljanin Crne Gore dostavio je dvije potvrde o prijemu paketa, koje dokazuju da je u novembru prošle godine iz BiH dvije paket pošiljke od po 27,5 kilograma poslao za Meksiko po cijeni od po 421,50 konvertabilnih maraka, odnosno ukupno 843 konvertabilne marke, ili oko 428 EUR.

Cijena u Crnoj Gori bila bi znatno skuplja, dva do tri puta. Prije nekoliko dana jedan od korisnika usluga Pošte, Željko Vujačić, žalio se na visoke tarife od početka ove godine kad je u pitanju međunarodna paket pošiljka i da tolike cijene nijesu bile u ranijim godinama.

Vujačić je podnio i nekoliko žalbi Agenciji za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EКIP) i Tržišnoj inspekciji, navodeći da Pošta uslovljava da se koristi avio-prevoz za pošiljke i da drumski ne može da se koristi bez prema BiH.

Sa druge strane, PR menadžer Pošte, Vesna Goljević Novović, kazala je da su tarife za međunarodne poštanske pošiljke bile i ostale nepromijenjene već nekoliko godina.

„One se formiraju od osnovne i dopunske cijene i podrazumijevaju realno izračunatu tarifu za prenos konkretne poštanske pošiljke na neku izabranu svjetsku destinaciju. Potpuno je prirodno da Pošta, kao poštanska uprava, bira najoptimalniji način transporta tih pošiljaka, što podrazumijeva da za neke destinacije nema mogućnost korišćenja alternativa, već koristi isključivo avionski prenos“, navela je Goljević Novović.

On je kazala da navedena okolnost obavezuje da se prilikom naplate poštarine za neku konkretnu destinaciju uvijek uvažava način na koji je Pošta prethodno ugovorila konkretan transport.

„Ne radi o novim tarifama, već o striktnoj primjeni važećeg cjenovnika poštanskih usluga“,rekla je Goljević Novović.

On je dodala da su iz Pošte pozvali Vujačića da im, ukoliko je do sada za SAD i Meksiko slao pošiljke prema cjenovniku drumskog prenosa, dostavi dokaze.

„Ukoliko to učini, ovim pitanjem će se, u najkraćem roku, baviti Služba unutrašnje kontrole Pošte jer je riječ o klasičnoj zloupotrebi službenog položaja“, poručili su ranije iz te kompanije.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...