fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica porasle

Cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o potrošnji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su strahovanja od povećanja kamatnih stopa ostala u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 54 boda ili 0,15 odsto, na 36.142 boda, dok je S&P 500 porastao 0,39 odsto, na 4.700 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 odsto, na 15.973 boda, prenosi SEEbiz.

Najviše su porasle cijene dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje podatku da je potrošnja u trgovini na malo u oktobru porasla 1,7 odsto, više nego što se očekivalo.

To pokazuje da se najveća svjetska ekonomija i dalje solidno oporavlja od koronakrize.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Home Depota, sa skokom cijene 5,7 odsto, nakon što je taj trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će i drugi trgovački lanci narednih dana objaviti dobre kvartalne rezultate, pa je taj sektor snažno porastao.

„Ulagači su odahnuli jer vijesti govore o tome da potrošnja i dalje snažno raste, uprkos rastu cijena i poremećajima u nabavnim lancima”, kazao je strateg u firmi Allspring Global Investments, Brian Jacobsen.

Zahvaljujući tome, izjava predsjednika ogranka Feda u St. Louisu, Jamesa Bullarda, da bi Fed trebalo da zauzme čvršći stav po pitanju inflacije ostala je u drugom planu.

Tim više što je predsjednica Feda u San Francisku, Mary Daly, pozvala na strpljenje po pitanju kamata jer smatra da će rast inflacije biti privremen.

Prošle sedmice je objavljeno da su u oktobru potrošačke cijene porasle 6,2 odsto na godišnjem nivou, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad pet odsto, znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati Fed na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,34 odsto, na 7.326 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,61 odsto, na 16.247 bodova, a pariski CAC 0,34 odsto, na 7.152 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...