fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica oštro pale

Cijene dionica oštro pale

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identifikovana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmoce pao dva odsto, na 34.899 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 odsto, na 4.594 poena, a Nasdaq indeks 3,5 odsto, na 15.491 bod, prenosi SEEbiz.

Sve do petka na berzama se trgovalo mirno, a potom je tržišta uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identifikovana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi mogla biti otporna na vakcine i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući Evropsku uniju (EU), Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Brazil, najavile pooštrene granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Evropi i ponovnog lockdowna u nekim zemljama, kao što je Austrija.

U Njemačkoj je prošle sedmice broj umrlih od virusa premašio 100 hiljada, Slovačka je najavila dvosedmični lockdown, a češka vlada ranije zatvaranje barova.

A to bi moglo usporiti ekonomski oporavak regije od koronakrize.

„Nakon ovakvih vijesti, prvo pucaš, a onda postavljaš pitanja. Tržišta procjenjuju rizik od mogućeg još jednog globalnog vala širenja virusa, ako se pokaže da je vakcina neefikasna. Nade u otvaranje gospodarstava i zemalja mogle bi splasnuti”, objasnio je strateg u National Australia Bank, Ray Attrill.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica u turističkom i drugim sektorima, koji bi bili najviše pogođeni ponovnim zatvaranjem ekonomija, dok je porasla potražnja za investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su državne obveznice i pojedine valute.

VIX indeks ‘straha’ na Čikaškoj berzi opcija dosegnuo je u petak najviši nivo od početka marta, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

I na evropskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,5 odsto, na 7.044 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,6 odsto, na 15.257 poena, a pariski CAC 5,25 odsto, na 6.739 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 3,45 odsto, na 28.751 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...