fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica oštro pale

Cijene dionica oštro pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Street-u su u četvrtak oštro pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer su ulagače zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji, koji ukazuju na dug i težak oporavak ekonomije od koronakrize.

Dow Jones skliznuo je 2,78 odsto na 28.292 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,51 odsto na 3.455 poena, a Nasdaq indeks 4,96 odsto na 11.458 bodova.

Najveći dnevni pad tih indeksa od polovine juna najviše je posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta, prenosi Hina.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je šest odsto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie.

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih vrijednosti, na koje je palo u martu, zahvaljujući do sada nezabilježenim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama.

No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dostigli rekordne vrijednosti, premda je američka privreda u recesiji, a oporavak sporiji nego što se očekivalo.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u ekonomiji se postupno poboljšava, ali ona je i dalje krhka”, rekla je direktorica strategije u firmi John Hancock Investment Management, Emily Roland.

A da se ekonomija postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i u četvrtak objavljeni podaci.

Tako je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošle sedmice pao, no i dalje je vrlo visok.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u avgustu, ali se taj rast usporio u odnosu na prethodne mjesece.

Danas će u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u avgustu broj zaposlenih povećan za 14 miliona.

Tu brojku će, kako smatraju neki analitičari, biće teško dostignuti, s obzirom da je izvještaj agencije za zapošljavanje ADP u srijedu pokazao da je u privatnom sektoru u avgustu broj zaposlenih porastao za samo 428 hiljada, dok su analitičari očekivali 950 hiljada.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 odsto na 5.850 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,40 odsto na 13.057 poena, a pariški CAC 0,44 odsto na 5.009 bodova.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...