fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCijene dionica na Wall Streetu porasle

Cijene dionica na Wall Streetu porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se uskoro normalizovati ekonomska aktivnost u svijetu i razviti vakcina protiv koronavirusa.

S&P 500 indeks nije uspio da se zadrži iznad tri hiljade bodova zbog napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, prenosi SEEbiz.

Dow Jones skočio je 529 bodova ili 2,17 odsto, na 24.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,23 odsto, na 2.991 bod, a Nasdaq indeks 0,17 odsto, na 9.340 bodova.

U fokusu ulagača je postupno otvaranje ekonomije u svijetu, nakon paralize usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizovati.

Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne podsticajne ekonomske mjere.

Kako se na Wall Streetu u ponedjeljak nije radilo, u utorak je tržište pozitivno reagovalo na najave novih podsticajnih mjera u Japanu i Kini, koje su posljednjih dana podržavale svjetska tržišta.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro razviti vakcinu protiv koronavirusa, s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se u utorak, po prvi put od početka marta, iznad tri hiljade bodova. Ali, pred kraj trgovanja ponovo je zaronio ispod tog psihološki važnog nivao zbog napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Agencija Bloomberg saopštila je da američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih zvaničnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija.

Ranije je savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, kazao da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova Vlada svako malo kritikuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Vašington poručuje i da će oštro reagovati ako Kina nametne zakon omnacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga.

Kina je, naime, prethodne sedmice najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih protesta u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je oko 38 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniži novo u više godina. Stoga je sada udaljen još samo oko 12 odsto od svog rekordnog nivoa, dostognutog 19. februara.

I na evropskim berzama su cijene dionica u utorak porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,24 odsto, na 6.067 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,0 odsto, na 11.504 boda, a pariski CAC 1,46 odsto, na 4.606 bodova.

Najčitanije