fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena zakupa plaža zavisiće od sezone

Cijena zakupa plaža zavisiće od sezone

Budva, (MINA-BUSINESS) – Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom tokom ljeta će, u saradnji sa zakupcima plaža i nadležnim institucijama, utvrditi koliko je slabija sezona u odnosu na prethodne i na osnovu toga odrediti cjenovnik zakupnina za ovu godinu.

Zakupci 84 kupališta zatražili su od Morskog dobra da ukine zakupnine za ovu godinu, zbog, kako su kazali, izuzetno teške finansijske situacije u kojoj su se našli usljed pandemije koronavirusa i preduzetih mjera, pišu Vijesti.

Budvanke plaže praktično su puste i izgledaju kao zimi, iako je ljeto na pragu.

Trebalo je da uveliko budu uređene i otvorene, ali mnogi zakupci nijesu ni zaključili aneks ugovore za ovu godinu, upravo zbog neizvjesnosti kakva će sezona biti.

U Morskom dobru za Vijesti nije precizirano zašto neće ispuniti zahtjev da se zakupci potpuno oslobode zakupnine.

Zakupnine su ostale nepromijenjene, iako je Upravni odbor preduzeća koje gazduje obalom donio set olakšica, u vidu plaćanja zakupnine u većem broju rata.

Zakupci, međutim, tvrde da je potrebno ukinuti zakupninu za ovo ljeto, i to vide kao rješenje da opstanu.

Direktor Morskog dobra, Predag Jelušić, kazao je da je po samom izbijanju pandemije, Upravni odbor preduzeća donio odluku o odlaganju plaćanja naknada za tekuću godinu do 1. jula.

“Time smo inicijalno najavili da ćemo pratiti razvoj situacije sa epidemijom. Dosatne olakšice su donešene, a one se odnose na ukidanje nakanda, osim zakupcima koji rade svih 12 mjeseci, odnosno umanjenje zakupnine za period koji su bili zatvoreni”, rekao je Jelušić,

U tom setu mjera, kako je naveo, naknade za zakup kupališta su oslobođeni hoteli koji su svoje kapacitete stavili u funkciju karantina, zakupcima koji plaćaju po dosadašnjoj dinamici ukinuta je obaveza uplate i dostave bankarske garancije, a ostalima je data mogućnost prolongiranja plaćanja tokom čitave godine u manjim mjesečnim ratama.

“Kako je pad prometa od turizma i ugostiteljstva od ove godine već izvjestan, tokom ljetnjih mjeseci ćemo utvrditi za koliko je slabija sezona od prethodnih, te shodno tome predožiti set mjera koje se tiču umanjenja zakupnina”, dodao je Jelušić.

Suosnivač kompanije, zakupac kupališta u Bečićima i predstavnik inicijative 84 zakupca upučene Morskom dobru, Željka Ivanović, za Vijesti je kazala da turistička sezona još nije ni počela i da, iako neki od nadležnih to izjavljuju, plaže se ne sređuju i ne potpisuju aneksi ugovora u očekivanom broju.

“Da je to tako dokazuje i sam pogled na plaže, samo neke se sređuju i čiste ali se svakako ne otvaraju, mnogi i dalje nemaju rješenja za rad jer većina zakupaca anekse ugovora nije ni potpisala. Posljedica toga je nedostatak gostiju, radne snage, zatvorenih granica”, kazala je Ivanović.

Ona je istakla da Morsko dobro i dalje za potrebe potpisa aneks ugovora potražuje od zakupaca da dostave bankarske garancije koje je, kako tvrdi, nemoguće dobiti u ovom trenutku.

“Većina kupaca je kreditno zadužila zbog prošlogodišnjih pravila iz tenderske procedure i načina kako plaža i mobilijari treba da izgledaju. Za potrebe kupovine novog mobilijara, propisanih boja i dokumentacije za objekte koje su zakupci morali dostaviti Morskom dobru, većina zakupaca je ušla u kredite, pa iz tih i drugih razloga ne mogu da dobiju bankarske garancije”, dodala je Ivanović.

Ona je apelovala na nadležne, Morsko dobro i Vladu, da imaju više sluha za poslovne partnere i preduzetnike iz domena turističke ponude.

“Predlažemo da predstavnici zakupaca i Morsko dobro započnu pregovore oko funkcionisanja plaža ove godine. Činjenica je da je ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom koronavirrusa zadesila sve privrednike u Crnoj Gori i šire, ali da zakupci plaza smatraju da nijesu nerealni u svojim zahtjevima kada je očigledno da ni državni, ni privatni smještaji još nijesu otvoreni”, navela je Ivanović.

Ona je dodala da se dolazak gostiju očekuje tek kada se granice u potpunosti otvore i način putovanja pojednostavi.

“Iako se nadamo da će dolazak biti što prije, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći kada će to biti, jer ni hoteli, ni privatni smještaji ne bilježe rezervacije. Apelujemo na nadležne da pokažu solidarnost i razumijevanje”, kazala je Ivanović.

Iz Morskog dobra su naveli da je u istom prošlogodišnjem periodu, pa za narednih pet godina, zaključeno 398 ugovora za zakup kupališta.

Najčitanije