fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena barela nafte najviša od marta

Cijena barela nafte najviša od marta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na najviši nivo od marta, podržane pozitivnim vijestima o kliničkom ispitivanju vakcine protiv Covida-19 i dogovoru evropskih lidera oko fonda za oporavak ekonomije od koronakrize.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 1,17 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,45 USD, pa je na putu svog najvećeg dnevnog rasta nakon sredine juna.

U Njujorku se barelom trgovalo po 19 centi višoj cijeni od 41 USD, prenosi SEEbiz.

Rast cijena nafte podstakao je dogovor lidera Evropske unije (EU) o fondu vrijednom 750 milijardi EUR za podršku ekonomija članica pogođenih koronakrizom, a očekivani ekonomski oporavak pritom povećava izglede za jačanjem potražnje za gorivima.

Tržišta dionica i kurs eura takođe su u utorak dostigli najviše vrijednosti od marta.

Taj dogovor omogućava Evropskoj komisiji (EK) da se zaduži na tržištima kapitala za račun svih 27 članica, što je do sada nezabilježeni čin solidarnosti u skoro sedam decenija evropske integracije.

Cijene nafte podržavaju i obećavajući podaci o vakcinama protiv virusa, što je povećalo nadu da bi se vakcina mogla pronaći već ove godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 43,03 USD, što znači da je bila 19 centi niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije