fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeCGES da izradi plan razvoja prenosnog sistema

CGES da izradi plan razvoja prenosnog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku (RAE) naložila je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) da izradi plan razvoja prenosnog sistema Crne Gore od 2020. do 2029. godine, kao i da postupak pripreme mora da počne odmah.
RAE je od CGES-a zatražio da pripremi i dostavi termin plana aktivnosti na izradi tog dokumenta, kako bi se regulatoru omogućilo da aktivno prati proces pripreme tog akta.
Iz RAE je objašnjeno da je CGES 7. maja ove godine regulatoru dostavio Nacrt plana razvoja prenosnog sistema Crne Gore za period od 2019. do 2028. godine, koji je odmah nakon toga stavljen na javnu raspravu.
Javna rasprava je trajala do 23. maja, a primjedbe i sugestije su dostavili Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).
“Nakon sprovedene rasprave sačinjen je izvještaj koji je sadržao primjedbe CEDIS–a i MANS-a i u kojem je RAE ukazala CGES-u na obaveze koje proizilaze iz Zakona, a tiču se izrade plana”, kazali su iz RAE.
CGES je 29. juna obavijestio regulatora da nije u mogućnosti da postupi po tim primjedbama, koje se, kako su naveli, mogu uvažiti samo kroz izradu novog plana i uključivanje svih energetskih subjekata i nadležnog ministarstva.
Predstavnici CGES-a su saopštili da će odmah početi sa izradom plana za period od 2020. do 2029. godine i preduzeti radnje koje su pretpostavka za njegovu izradu.
“Imajući u vidu primjedbe date u javnoj raspravi i potreban obim i značaj aktivnosti koje CGES treba da sprovede na njihovom otklanjanju, RAE je obavijestila kompaniju da treba da usmjeri aktivnosti na izradu plana i da, s obzirom na pretpostavke koje treba da ispuni, postupak pripreme mora da počne odmah”, rekli su iz RAE.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...