fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCentrikomNET pokreće prekograničnu saradnju na unapređenju konkurentnosti

CentrikomNET pokreće prekograničnu saradnju na unapređenju konkurentnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realizacija projekta CentrikomNET doprinijeće rješavanju problema niskog nivoa konkurentnosti i sveobuhvatno nepovoljnog poslovnog okruženja, koje je sada uzdrmano epidemijom koronavirusa, saopštila je generalna sekretarka Unije poslodavaca (UPCG), Suzana Radulović.

Iz UPCG je saopšteno da su partneri iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) održali online kick-off konferenciju projekta CentrikomNET.

Projekat se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a finansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije (EU).

Radulović je podsjetila na značaj projekta i ulogu UPCG kao implementatora projektnih aktivnosti koje će biti realizovane u Crnoj Gori.

“Poboljšanje poslovnih kompetencija zaposlenih i nezaposlenih, kao i mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), kroz detaljno osmišljene programe obuka za sektor turizma i ugostiteljstva, doprinijeće njihovom ličnom razvoju, kao i ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore, kroz povećanje konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti”, poručila je Radulović.

Ona je kazala da se nada da će uspješna implementacija projekta značajno doprinijeti kreiranju podrške za sva preduzeća koja posluju kako u turističkoj, tako i povezanim djelatnostima.

Projekat CentrikomNET ima za cilj jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća kroz razvoj transnacionalnog poslovnog klastera, poboljšanje poslovnih kompetencija i program mentorstva, primjenu novih tehnologija, kao i saradnju javnog, privatnog i istraživačkog sektora u prekograničnom području.

Dvogodišnji projekat je vrijedan 659,56 hiljada EUR. Od toga EU finansira 85 odsto, a 15 odsto sufinansiraju partneri – Opština Stari Jankovci u svojstvu vodećeg partnera, kao i Opština Tovarnik, Razvojna agencija Žepče, UPCG i Centar kompetencija za istraživanje i razvoj Vinkovci u svojstvu nacionalnih partnera.

Najčitanije