fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG postupa u skladu sa ovlašćenjima

CBCG postupa u skladu sa ovlašćenjima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG), prema riječima njenih predstavnika, ne opstruira održavanje Skupštine akcionara Prve banke i izbor njenih članova Odbora direktora koji bi obavljali nadzor nad poslovanjem, već postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Iz CBCG su reagovali na navode Elektroprivrede (EPCG) o odbijanju vrhovne monetarne institucije da izda odobrenje za izbor Janka Milatovića za člana Odbora direktora Prve banke.

„CBCG ne opstruira održavanje Skupštine akcionara banke i izbor članova Odbora direktora koji bi vršili nadzor nad poslovanjem banke, već postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima, odnosno odobrava izbor isključivo onog kandidata koji, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, ispunjava sve uslove za izbor u upravljačkoj strukturi banke“, naveli su iz CBCG.

Imajući u vidu da Odbor direktora upravlja bankom i vrši nadzor nad njenim poslovanjem, te da kompetencije njegovih članova imaju direktan uticaj na finansijsku stabilnost banke, CBCG sa posebnom pažnjom sprovodi postupke odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova tog tijela.

Na ovaj način, CBCG, kako su kazali, doprinosi očuvanju zdravlja bankarskog sistema i stabilnosti finansijskog sistema, što je njena isključiva odgovornost.

U ostvarenju ovog cilja, CBCG djeluje kao stručna i nezavisna institucija, apsolutno imuna na političke pritiske.

Iz CBCG su podsjetili da su sproveli postupak odlučivanja o zahtjevu za izdavanje odobrenja za izbor dva člana Odbora direktora Prve banka.

„Po okončanju ovog postupka, u srijedu je donijeto rješenje kojim se izdaje odobrenje za izbor jednog kandidata i odbija izdavanje odobrenja za izbor drugog predloženog kandidata. Tokom sprovođenja pomenutog postupka, CBCG je imala intenzivnu komunikaciju sa bankom kao podnosiocem zahtjeva, posebno u dijelu ispitivanja svih činjenica koje se vezuju za radnu biografiju kandidata, a sve u cilju pravilnog ispitivanja ispunjenosti zakonskih uslova za izbor predložene osobe“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu inicijalno i naknadno dostavljene dokumentacije, za Milatovića je utvrđeno da je obavljao dužnosti šefa plana i analitike u Hotelsko turističkom preduzeću (HTP) Onogošt.

„Saglasno propisima kojima je uređeno bankarsko poslovanje, ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća“, tvrde u CBCG.

Iz CBCG su objasnili i da je Milatović od 2012. do 2016. godine bio imenovan kao menadžer-upravnik i planer-analitičar HTP Onogošt u stečaju, hotela Onogošt.

“Ni ova funkcija se ne može tretirati kao rukovodeća iz razloga što je ova pozicija, po dostavljenoj dokumentaciji, podrazumijevala ugovoranje poslova sa klijentima – svadbe, maturske večeri, doček i smještaj sportskih ekipa i organizaciju drugih događaja“, rekli su iz CBCG.

U tom postupku je utvrđeno da kandidat ne ispunjava jedan od zakonom propisanih uslova za izbor za člana Odbora direktora banke, preciznije uslov stručna kvalifikacija, profesionalna sposobnost i iskustvo za upravljanje bankom.

Zakonom propisan uslov CBCG je analizirala na bazi kriterijuma iz člana 4 stav 1 tačka 1 podtačka c Odluke o bližim uslovima koje mora da ispunjava član Odbora direktora banke.

„CBCG je ocijenila da kandidat nema iskustvo od najmanje pet godina na rukovodećim poslovima u privrednim društvima koja nijesu iz finansijskog sektora ili drugim preduzećima, na osnovu čega bi se moglo da zaključiti da je na tim poslovima stekao znanja za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju“, objasnili su iz CBCG.

CBCG je, prema riječima njenih predstavnika, spremna da razmotri ispunjenost zakonom definisanih uslova za bilo kojeg drugog kandidata za člana Odbora direktora, za koji banka podnese zahtjev.

„Takođe, u obavezi smo da informišemo javnost da se postupak odlučivanja o zahtjevima za izdavanje odobrenja za izbor članova Odbora direktora operacionalizuje u Sektoru kontrole, kao i da se materijali o svakom postupku koji se sprovodi unutar ove organizacione jednice dostavljaju Komitetu za superviziju banaka – stručno-savjetodanom tijelu guvernera unutar CBCG, na razmatranje, a da guverner kao ovlašćeno lice potpisuje rješenja kojim rezultiraju navedeni postupci“, zaključili su iz CBCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...