fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG nije dala saglasnost za članstvo Medojevića u Odboru direktora Prve banke

CBCG nije dala saglasnost za članstvo Medojevića u Odboru direktora Prve banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka Crne Gore (CBCG) nije dala saglasnost za izbor predsjednika Pokreta za promjene (PzP), Nebojše Medojevića, za člana Odbora direktora Prve banke.

U obrazloženju rješenja o odbijanju, navodi se da Medojević ne ispunjava uslove jer “nema iskustva na rukovodećim poslovima u državnim organima na kojima bi mogao da stekne znanje za koja se može opravdano pretpostaviti da su znanja koja će odgovoriti zahtjevima za uspostavljanje i održavanje sistema upravljanja rizicima kojima je banka izložena u svom poslovanju”, pišu Vijesti.

Medojevića je za člana Odbora direktora predložila Elektroprivreda (EPCG), koja je vlasnik 19 odsto akcija Prve banke.

EPCG je ranije za člana borda u Prvoj banci predložila Janka Milatovića, bivšeg menadžera u Hotelsko-turističkom preduzeću (HTP) Onogošt, ali CBCG nije dala saglasnost, zbog čega je Skupština akcionara od 11. avgusta odložena.

Zakonom o bankama predviđeno je da za izbor člana odbora bilo koje banke CBCG prethodno mora dati saglasnost.

Aktom CBCG definisano je da kandidat, osim visokoškolske spreme, treba da ispunjava i jedan od tri uslova – da je najmanje tri godine radio na rukovodećim poslovima u banci, najmanje četiri godine na rukovodećim poslovima u preduzeću iz finansijskog sektora ili da je najmanje pet godina bio rukovodilac u državnoj ili bilo kojoj kompaniji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije