fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCBCG da naloži IRF-u da objavi podatke o svim odborenim plasmanima

CBCG da naloži IRF-u da objavi podatke o svim odborenim plasmanima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanica Demokrata Zdenka Popović pozvala je Centralnu banku (CBCG) i njenog guvernera, Radoja Žugića, da nalože Investiciono razvojnom fondu (IRF) da na internet stranici objavi podatke o svim odborenim plasmanima od početka godine do sada.

„Ukoliko izostane odgovarajuća reakcija i podaci o plasmanima IRF-a u ovoj godini ne budu objavljeni u najkraćem roku, imaćemo dodatne razloge za ocjenu da se i CBCG protivpravno i politički pristrasno stavila u funkciju pomoći Demokratskoj partiji socijalista (DPS) u pokušaju da sačuva vlast drastičnom zloupotrebom javnih resursa“, navela je Popović u otvorenom pismu Žugiću i Savjetu CBCG.

Kako je saopšteno iz Koalcije “Mir je naša nacija”, Popović je podsjetila da je direktor IRF-a, Zoran Vukčević, prije nekoliko dana rekao da je ta institucija od početka godine do sada plasirala oko 170 miliona EUR crnogorskoj privredi.

“Međutim, podaci o tome kojim preduzećima i pojedincima su ta sredstva dodijeljena, u kolikom iznosu, za koju vrstu projekta i pod kojim uslovima, očigledno se čuvaju kao najstrožija tajna”, rekla je Popović.

Ona je navela da na zvaničnoj internet stranici IRF-a nijesu objavljeni analitički podaci o odborenim plasmanima za prethodni period ove godine, izuzev podataka o kreditnim plasmanima, bez faktoring kredita, za januar.

“Ta drska nezakonitost u ponašanju IRF-a dodatno dobija na težini kada se zna da je ovo izborna godina, kao i da je IRF prepoznat kao izuzetno važan subjekt u finansijskoj podršci privredi ozbiljno ugroženoj pandemijom koronavirusa“, poručila je Popović.

Ona je podsjetila da je IRF, prema zakonu, dužan da na svojoj internet stranici objavi podatke u vezi odobrenih plasmana i to naziv korisnika, iznos odobrenih sredstava, namjenu plasmana i mjesto realizacije.

„Uz ovakvo skandalozno i nezakonito postupanje IRF-a, koje je lišeno svakog osjećaja za javnu odgovornost, CBCG, koja po zakonu obavlja kontrolu poslovanja IRF-a, se svojim ćutanjem i očiglednim odboravanjem takvog bezakonja pridružuje IRF-u tolerisanjem bezakonja i javne nedogovornosti“, zaključila je Popović.

Najčitanije