fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryCBCG će se nakon zahtjeva odrediti o spajanju banaka

CBCG će se nakon zahtjeva odrediti o spajanju banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) će, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe Generale banke Montenegro, pribaviti sve relevantne informacije, na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje tog pocesa.

„U skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, CBCG će, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem tih banaka, u formalnom postupku odlučivanja pribaviti sve relevantne informacije na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje spajanja, kao i uticaj te transakcije na ostatak bankarskog tržišta“, navodi se u saopštenju CBCG.

Glavni izvršni direktor CKB-a je, kako su kazali, sredinom februara informisao vrhovnu monetarnu instituciju sa namjerom prodaje, odnosno kupovine 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro.

„CBCG međutim nije upoznata sa konkretnim elementima ugovora o kupovini zaključenog između ova dva subjekta“, dodaje se u saopštenju.

CBCG će se, kako su kazali njeni predstavnici, odrediti prema tom pitanju, uvažavajući namjere i poslovne planove investitora, ali uz strogo poštovanje propisanih procedura i vođenje računa da ne dođe do rizika monopolizacije tržišta.

„Odluka Societe Generale banke da proda banku u Crnoj Gori je dio ukupne strategije povlačenja te grupe iz regiona“, zaključuje se u saopšenju.

CKB, crnogorska podružnica OTP banke, potpisala je ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro za 40,46 miliona EUR.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...