fbpx
NaslovnicaMINA BusinessČarter linija doprinijela bi većoj posjeti čeških turista

Čarter linija doprinijela bi većoj posjeti čeških turista

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uspostavljanje čarter avio-linije između Crne Gore i Češke doprinijelo bi većoj posjeti turista iz te zemlje, ocijenili su predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović i češki ambasador Karel Urban i dodali da će pregovori o tome ubrzo biti nastavljeni.

Urban je rekao da je češki avioprevoznik, prije pandemije, vodio pregovore sa Aerodromima Crne Gore (ACG) o mogućnostima za realizaciju čarter linije.

On je dodao da očekuje da će oni ubrzo biti nastavljeni.

“Čarter linija bi doprinijela i većem broju posjeta crnogorskih turista Češkoj”, dodao je Urban.

Golubović i Urban su, kako je saopšteno iz PKCG, razgovarali o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje nakon prestanka pandemije izazvane koronavirusom.

Riječ je prvoj posjeti ambasadora neke države PKCG od proglašenja pandemije.

Golubović je kazao da je Crna Gora kvalitetno odgovorila izazovima pandemije i zaštitila zdravlje građana, te da su sada u fokusu aktivnosti koje će doprinijeti ozdravljenju ekonomije.

On je podsjetio na Vladine mjere podrške stanovništvu i preduzećima, i upoznao Urbana da je u pripremi novi paket usmjeren na podsticanje investicionih i poslovnih aktivnosti.

“Moramo da intenziviramo poslovne aktivnosti i, u što je moguće većoj mjeri, iskoristimo predstojeću turističku sezonu. U prilog nam ide što smo imali mali stepen oboljevanja građana, te što smo na putu da postanemo corona-free destinacija”, kazao je Golubović.

U tome, kako je naveo, treba tražiti prostor za pokretanje aktivnosti u turizmu.

On je kazao da očekuje da će rezultatima u tom sektoru naročito značajno doprinijeti domaći i regionalni turisti, i pozvao goste iz Češke da ljeto provedu u Crnoj Gori.

Urbana su, kako su kazali iz PKCG, interesovale oblasti crnogorske ekonomije koje će biti u fokusu razvojnih aktivnosti nakon prestanka epidemije izazvane koronavirusom.

“Ambasada mnogo polaže u podršku češkim privrednicima i tražimo informacije o konkretnim projektima u koje mogu biti uključeni”, rekao je Urban.

On je podsjetio da je češka kompanija AŽD već duži niz godina prisutna u Crnoj Gori sa mnoštvom uspješnih projekata, te da je zainteresovana za dalji razvoj svojih aktivnosti na crnogorskom tržištu.

Iz PKCG su kazali da su, kao oblast moguće saradnje privrednika dvije države, Golubović i Urban prepoznali i izgradnju cementare u Crnoj Gori.

Golubović je ocijenio da Pljevlja imaju odličnu sirovinsku osnovu za proizvodnju cementa.

On je Urbanu predstavio razvojne projekte sa posebnim akcentom na energetiku i izgradnju saobraćajne infrastrukture, i ukazao na mogućnosti razvoja drvne industrije i logističku podršku Luke Bar.

Najčitanije