fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBudžet Glavnog grada 93,46 miliona EUR

Budžet Glavnog grada 93,46 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbornici Glavnog grada raspravljali su danas o Predlogu odluke o budžetu za narednu godinu, kojom su primici, zajedno sa početnim depozitom, planirani u iznosu od 93,46 miliona EUR, što je 4,3 odsto više nego ove godine.

Na sjednici Skupštine Glavnog grada saopšteno je da su sopstveni prihodi planirani u iznosu od 48,92 miliona EUR i čine 52,34 odsto ukupno planiranih, da se ustupljeni prihodi očekuju u visini od 14,23 miliona EUR, da će iz prethodne godine biti prenijeto 12,5 miliona EUR, dok je od kredita planirano 8,3 miliona EUR.

“Transferi iz državnog budžeta projektovani su na 100 hiljada EUR, a očekuje se 9,42 miliona EUR donacije koja se odnosi isključivo na realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pretećom infrastrukturom”, navodi se u saopštenju.

Iz PG Biroa je saopšteno da kada je riječ o rashodnoj strani budžeta, na tekuću budžetsku potrošnju biće raspoređeno 36,53 miliona EUR, na otplatu duga 5,99 miliona EUR, dok će u investicije i razvoj grada biti uloženo 54,5 odsto prihoda, odnosno 50,94 miliona EUR.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković je tokom rasprave iznio podatak da je ove godine došlo do rekordne realizacije budžeta u posljednjih deset godina, čime je, kako je kazao, i sam iznenađen.

On je naveo da će Podgorica nastaviti intenzivno da se razvija i u sljedećoj godini, kao i da će se realizovati projekti koji će značajno unaprijediti kvalitet života građana.

Sekretar za finansije, Snežana Popović u obraćanju odbornicima kazala da je, uzimajući u obzir neizvjesnost koja zbog pandemije očekuje sve u narednoj godini, realizovana racionalizacija svih tekućih rashoda, kao i da je prioritet dat razvoju u odnosu na tekuću potrošnju.

Izdaci za lokalnu infrastrukturu planirani su u visini od 37,72 miliona EUR, za građevinske objekte izdvojiće se 1,61 milion EUR, za opremu 10,02 miliona EUR, a za investiciono održavanje 1,59 miliona EUR.

“Najveće investicije u narednoj godini, pored postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jeste nabavka novih autobusa vrijedna pet miliona EUR, i Jugozapadna obilaznica za koju je planirano 4,3 miliona EUR”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije