fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrži oporavak povećanjem investicija i podsticanjem preduzetništva

Brži oporavak povećanjem investicija i podsticanjem preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana brže će se oporaviti i razviti jedino povećanjem investicija, podsticanjem preduzetništva i uklanjanjem što većeg broja barijera koje opterećuju poslovanje, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, na online samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, kazao da će sve drugo samo pojačati efekte krize i voditi u novo zaostajanje.

“Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan je dokaz posvećenosti regionu i putokaz za strateške odluke, prije svega u oblasti održivog razvoja”, naveo je Đukanović.

On je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, zahvalio kopredsjedavajućim što su i u ekstremno teškim uslovima novog talasa pandemije organizacijom samita potvrdili važnost Berlinskog procesa i njegovu nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa Evropskom unijom (EU) na putu integracije.

„U šest godina postojanja, Berlinski proces je dosljedno čuvao osnovnu poruku – evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović, koji je zajedno sa ostalim učesnicima samita potpisao Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Deklaraciju o zelenom programu za Zapadni Balkan.

Đukanović smatra da regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate i ubrzava razvoj ekonomija i društava u cjelini.

„Ona dobija najveću vrijednost onda kada doprinosi realizaciji našeg strateškog cilja – punopravnog članstva u EU“, dodao je Đukanović.

On je naveo da produbljivanje ekonomske saradnje, oličeno u nastavku Višegodišnjeg akcionog plana, vidi kao novi pomak ekonomija ka jedinstvenom tržištu EU. To je, prema njegovim riječima, odlučan iskorak za koji moraju biti spremne i administracije i privreda.

„Podrška Crne Gore sveobuhvatnoj tranziciji ka modernoj, kompetitivnoj i klimatski neutralnoj ekonomiji, koja se odgovorno odnosi prema raspoloživim resursima, nije samo deklarativna. Rezultati iz prethodnog perioda to najbolje potvrđuju“, saopštio je Đukanović.

Zbog toga predočene Smjernice za implementaciju Zelene agende u Crnoj Gori ne treba posmatrati samo kao podršku, već i kao potvrdu ostvarenog.

„U kontekstu postignutih rezultata, osvrnuo bih se na energetsku tranziciju i ukazao na značaj ranog uključivanja u Šemu za trgovinu emisijama ugljen-dioksida EU i potrebu da se bez odlaganja pristupi usaglašavanju sa njom. Crna Gora je tu već napravila krupan iskorak i spremna je da svoja iskustva podijeli sa susjedima. Međutim, uloga EU u ovom procesu je ključna. Zato je posebno važno da ovu preporuku iz smjernica Komisije, što prije razmotre i odgovarajuća tijela EU i zemalja članica“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, samo na taj način se može odgovorno pristupiti realizaciji ostalih ciljeva. Zelena agenda je u Uniji opšteprihvaćena kao nova startegija za rast. Tako mora biti i u državama Zapadnog Balkana.

„Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ. Nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona. Berlinski proces se potvrdio kao najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju napretka i ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU“, kazao je Đukanović.

On je naveo da ima dovoljno razloga da vjeruju da se može ubrzati razvoj i prevazići poteškoće prouzrokovane višedecenijskim zaostajanjem i aktuelnom pandemijom. Ranije prepoznati pravci zelene ekonomije, digitalne transformacije i diverzifikacije ostaju ključ dugoročnog razvoja.

„Da bi svi zajedno trčali mnogo brže i da bi se cio region razvijao brže, potrebno nam je i mnogo više znanja i odgovornosti. I to posebno u implementaciji preuzetih obaveza“, smatra Đukanović.

On je poručio da Crna Gora odlučno nastavlja putem reformi, da gradi otvoreno evropsko društvo, društvo demokratije i vladavine prava. Sveobuhvatne reforme i ispunjavanje svih kriterijuma za punopravno članstvo u EU ostaju apsolutni prioritet.

Na plenarnoj sesiji Nove mogućnosti i izazovi za Berlinski proces: Zajedničko regionalno tržište i Zeleni program za Zapadni Balkan, učestvovali su šefovi država ili vlada zemalja učesnica Berlinskog procesa i predstavnika međunarodnih i regionalnih organizacija.

Prvi sastanak Berlinskog procesa održan je u Berlinu 2014. godine pod pokroviteljstvom Njemačke, a nakon toga uslijedili su godišnji forumi u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i Poznanju, koji je održan prošle godine pod poljskim predsjedavanjem.
(kraj) sam/nar

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...