fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBrzi internet ima 80 odsto domaćinstava

Brzi internet ima 80 odsto domaćinstava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aktivan broadband internet priključak, odnosno širokopojasni priključak na internet trenutno ima 80 odsto crnogorskih domaćinstava, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora su rekli Pobjedi da je u zadnje tri godine, od kada je započeta realizacija nacionalne Strategije razvoja informacionog društva, ostvaren izuzetan napredak u razvoju infrastrukture i mreža za brzi pristup internetu.

Taj Vladin resor će, kako je najavljeno, do kraja godine dostaviti Vladi na usvajanje Predlog zakona o korišćenju fizičke infrastrukture za postavljanje elektronskih komunikacionih mreža velikih brzina.

“Ulaganja na tržištu elektronskih komunikacija u prethodne tri godine rezultirala su konkretnim i značajnim poboljšanjem vrijednosti svih indikatora za praćenje kvaliteta i dostupnosti širokopojasnog pristupa internetu u Crnoj Gori. Penetracija širokopojasnih priključaka za domaćinstva iznosi 80 odsto, što praktično znači da četiri od pet domaćinstava u Crnoj Gori ima aktivan broadband priključak”, kazali su predstavnici iz Ministarstva ekonomije.

Oni su podsjetili da je zakonodavni i pravni okvir u oblasti elektronskih komunikacija u Crnoj Gori usklađen sa EU propisima i Digitalnom agendom za Evropu do 2020. godine.

“U skladu sa nacionalnom Strategijom razvoja informacionog društva intenzivno se radi na stvaranju povoljnijeg ambijenta u kojem se podstiče razvoj širokopojasnog pristupa internetu na nivou primjene novih tehnologija i inovacija”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su ocijenili da je usvajanjem evropskog zakonodavstva kreiran povoljan investicioni ambijent zasnovan na principima nediskriminacije i transparentnosti.

“Na ovaj način je privatnim investitorima, registrovanim operatorima elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, dat podsticaj za dalja ulaganja na tržištu elektronskih komunikacija, gdje su u posljednje tri godine investirali oko 250 miliona EUR, što je za tržište ove veličine izuzetno značajan iznos. I u narednim godinama je planiran dinamičan razvoj mreža i usluga nove generacije u Crnoj Gori”, poručeno je iz Ministarstva.

Predstavnici tog Vladinog resora su podsjetili da je 2016. godine sprovedena aukcija spektra.

“Ovaj projekat je od velikog značaja za Crnu Goru i njen konačni ulazak u digitalni svijet, koji je svojim uspješnim sprovođenjem, označio oslobađanje spektra značajnih propagandnih karakteristika,
dalji razvoj sektora elektronskih komunikacija, unapređenje konkurencije i omogućavanje novih investicija širokopojasnog pristupa internetu (brzi i ultra brzi internet), s mogućnošću većih brzina i većeg protoka sadržaja, i u konačnom, snižavanja cijena interneta za korisnike”, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je oslobađanjem spektra ostvarena pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore sa 4G signalom u iznosu od 97 odsto.

“Sve ovo jasno govori o izuzetnom napretku koji je postignut u razvoju infrastrukture i mreža za brzi pristup internetu”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...