fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBroj nezaposlenih za godinu povećan 14,8 odsto

Broj nezaposlenih za godinu povećan 14,8 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na kraju maja bilo je 42,25 hiljada nezaposlenih, što je 5,26 odsto više nego u na kraju aprila.

Iz ZZZ je Vijestima saopšteno da je na kraju aprila bilo registrovano 40,14 hiljada nezaposlenih.

Broj nezaposlenih je u odnosu na kraj maja prošle godine, kada ih je na evidenciji bilo 36,81 hiljadu, porastao 14,78 odsto.

Prema podacima Uprave za statistiku, broj zaposlenih je za godinu smanjen 15,99 hiljada, ako se uporedi kraj aprila istim periodom prošle godine.

Vijesti su 1. maja objavile podatke Monstata koji pokazuju da je značajan pad broja zaposlenih prisutan od kraja prošle godine, odnosno prije početka pandemije koronavirusa.

„Uticaj pandemije koronavirusa na zaposlenost u zemljama Zapadnog Balkana biće bez presedana i široko rasprostranjen, zbog čega se preduzimaju aktivnosti na pružanju podrške preduzećima u cilju očuvanja radnih mjesta”, navodi se u bilješkama Svjetske banke (SB) o tržištu rada.

Iz SB su, u bilješci pod nazivom Tržišta rada i COVID-19 šok na Zapadnom Balkanu, naveli da su drastičnim padom aktivnosti usljed pandemije koronavirusa najviše pogođeni sektori ugostiteljstva, dio prerađivačke industrije, veleprodaja i dio maloprodaje, nekretnine i poslovne usluge.

Oni smatraju da bi javne resurse prvo trebalo koristiti za pružanje privremene ciljane pomoći teško pogođenim sektorima, kao i da iskustva iz ranijih ekonomskih kriza pokazuju da subvencionisanje zarada može pomoći očuvanju radnih mjesta.

Najčitanije

Budućnost Voli u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige. Budućnost...